連環保標準都係流嘅

綠 色 和 平 指 本 港 七 成 環 保 車 不 環 保
2010-08-18 HKT 15:21
綠 色 和 平 統 計 全 港 39 款 環 保 車 , 發 現 七 成 的 碳 排 放 量 都 高 於 英 國 07 年 新 車 平 均 排 放 水 平 , 不 應 視 作 環 保 車 。 當 中 包 括 特 首 曾 蔭 權 與 3 位 司 長 的 座 駕 。
綠 色 和 平 表 示 , 在 香 港 為 車 輛 申 請 環 保 稅 務 優 惠 , 與 車 輛 的 重 量 掛 勾 , 車 輛 越 重 越 容 易 申 請 成 為 環 保 車

綠 色 和 平 建 議 政 府 採 用 歐 盟 標 準 , 以 炭 排 放 作 為 申 請 豁 免 稅 項 的 標 準 。

小弟一直都奇怪,點解香港越嚟越多燒油車,包括邱騰華架福士,依家明晒,原來政府個環保標準都係流嘅,車輛越重越容易成為環保車,擺明俾有錢佬方便買貴車,呢啲仲唔係假環保政策。

我依家明點解,香港近排多咗好多Benz,個個變晒Benz雄,唔知呢鋪邱騰華又係唔係好似慳電膽咁,益邊個大官邊個襯家。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2xy

廣告

2 則迴響

Filed under 香港政治

2 responses to “連環保標準都係流嘅

  1. 引用通告: Shared Items – August 19, 2010 - Dennis' Blog of Indiscriminate

  2. “在 香 港 為 車 輛 申 請 環 保 稅 務 優 惠 , 與 車 輛 的 重 量 掛 勾 , 車 輛 越 重 越 容 易 申 請 成 為 環 保 車 "
    呢個簡直一大笑話。車更重=要更多馬力去推動=用更多油=常識。 絕對荒謬,建議將呢個咁既低能申請標準話比BBC <TOP GEAR>知, 等佢地當住全世界恥笑下香港都好。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s