環保局嘅仆街回應

環 境 局 稱 本 港 環 保 車 標 準 與 日 本 相 若
2010-08-18 HKT 20:18
綠 色 和 平 表 示 , 本 港 市 面 39 款 可 申 請 寬 減 首 次 登 記 稅 的 環 保 車 , 大 部 份 碳 排 放 量 , 高 於 歐 盟 標 準 , 並 不 環 保 。
他 們 說 , 特 首 與 3 位 司 長 的 座 駕 , 按 英 國 標 準 , 屬 於 最 高 排 放 型 號 。 團 體 促 請 當 局 , 參 考 外 國 標 準 , 修 訂 環 保 車 的 定 義 。

環 境 局 發 言 人 回 應 , 本 港 的 環 保 汽 油 私 家 車 認 可 標 準 , 較 美 國 的 嚴 格 , 並 與 日 本 相 若 。

發 言 人 說 , 本 港 的 認 可 標 準 , 以 車 輛 的 廢 氣 排 放 和 燃 料 效 益 作 為 考 慮 因 素 , 強 調 每 年 會 按 汽 車 科 技 發 展 情 況 , 檢 討 和 更 新 環 保 私 家 車 的 認 可 標 準 。

發 言 人 補 充 , 汽 缸 容 量 較 大 的 私 家 車 需 繳 交 較 高 的 牌 照 費 , 相 信 有 助 鼓 勵 車 主 選 用 汽 缸 容 量 較 小 的 私 家 車 , 從 而 減 少 碳 排 放 。

典型嘅遊花園答案:

1. 如果按廢氣排放同燃料效益做考慮,點解特首同司長嘅車係英國最高排放嘅車嚟?

2. 點解要商用車入油同用引擎排放就要歐盟標準,司長嘅車就跟日本標準咁得意嘅?邱生,解釋吓好喎。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2xN

3 則迴響

Filed under 香港政治

3 responses to “環保局嘅仆街回應

  1. dbdb

    典型嘅遊花園答案:

    3. 因此,年紀大和身型較大的人仕他們排屁是會較正常臭D!

    4. 自己坐老虎都選歐車,鋼水好D, 皮seat位靚D,反正唔係自己出錢,對不對?(對享受一定跟足標準,其他米
    按 汽 車 科 技 發 展 情 況 囉!

  2. aLeX

    祝丘X 華早日生cancer !!

    唔知龐X 籣佢地"辛"論壇上來我個會開會係有咩想發功呢…?

  3. Jacky Lim

    CAP. 311J 法例援引三種 “國際性" 排放管制指標:歐盟 (EC), 美國 (EPA) & 日本 (JIS)
    除咗某一兩類車, 全部都可以引用以向環保署申請審批可在香港登記行駛
    呢單嘢最膠的是:
    1. 純粹以車重VS耗油量作為評審準則
    2. 沒有考慮到實際廢氣排放污染物的水平
    3. 香港沒有足夠儀器測試汽車排放

    順手講埋:
    柴油私家車就係其中一種只可以援引EPA標準的車, 但呢十年左右柴油車性能同排放水平隨時超越電油車, 但香港以這個幾乎全世界無一間車廠會用的排放測試標準呢 “禁" 咗呢種耗油量低30%, 二氧化碳排放低20%的車種

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s