吹水惹禍?市民試吓咁吹水,你睇拉唔拉?

摑警案餘波
留言開槍打死 Amina 兩警網上吹水惹禍
2010年08月19日
【本報訊】警隊兩名 80後新紮師兄,疑不滿終審法院常任法官包致金姪女 Amina摑警後獲輕判,竟在社交網站 facebook以警員身份留言:「佢咁寸,開槍打死佢。」警方得悉後根據 IP地址追查,發現兩人是柴灣警署的軍裝警員。兩警惹禍後辯稱只是在網上「吹水」討論同袍間私事。警方調查後認為不涉刑事成份,未有採取拘捕行動,只要求兩人暫調文職、不准佩槍,並接受內部調查。有立法會議員質疑警隊有選擇性執法之嫌,要求警方解釋。

香港警隊嘅選擇性執法,己經去到荒唐地步,迪迪尼案、時代廣案,就差佬即刻上門拉人封艇,依家兩名有權持槍警員,話要用槍打死Amina,竟然只係燉冬菇算數,做差佬豈不是好著數?咁樣仲成世界?

咁玩落去,日日都係只准州官放火,不准百姓點燈嘅膠事件,咁香港仲有無法治嘅呢?

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2xU

Advertisements

5 則迴響

Filed under 香港政治

5 responses to “吹水惹禍?市民試吓咁吹水,你睇拉唔拉?

  1. 最近連串事件, 愚有個奇想, 特膠政府是否故意想香港出現騷亂? 又或者, 是香港政府整個管治系統開始崩潰的先兆?

  2. martinoei 黃世澤

    我覺得似有人故意玩膠,而且中央制止唔到果條住上亞厘畢道嘅友仔喺度玩膠

  3. 沒署名

    人人生而平等, 但有些人比其他人更平等.

  4. world traveler plus

    特警成算唔算係一個黑仔一哥?

  5. aLeX

    特警成你好野!!!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s