香港小販管理隊又玩出膠事

【明報專訊】與患病丈夫相依為命的七旬老婦,為幫補家計,經常在觀塘街邊不阻礙行人路的地方擺賣指甲鉗等小貨物,昨早她開檔時,10多名食環署小販管理隊人員掩至捉人,老婦因上月已被罰款500元,不甘血汗錢再付諸流水,一度跪地求饒,惹來大批街坊圍觀聲援,一名陌生老翁「仗義」為她求情及阻止販管隊捉人,混亂中一名販管隊女隊員跌傷,老翁被捕,老婦亦難逃檢控的命運。

我諗,香港人己經對電訊公司果啲街霸永無被捉,老弱婦嬬一律上court呢啲膠事,忍無可忍。

照理嚟講,政府應該俾果啲無退休保障人士拎番小販牌照,俾佢地喺綜援以外有出路(而且亦有利向一啲做得好嘅徵稅),而果啲電訊公司,街霸亂擺檔就經電訊管理局向電訊公司發告票,而告票金額至少一萬蚊,兼且唔會即場俾告票,費時電訊公司衰到轉嫁員工,邊個持牌邊個俾,天公地道。至於其他類型嘅街霸,就即拉都得。

獅子山下精神?政府同我搞到小販管理隊同小販政策呢啲硬膠,再同我講乜叉獅子山下精神。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2xv

6 則迴響

Filed under 香港政治

6 responses to “香港小販管理隊又玩出膠事

  1. 獅子山下精神? Don’t play la. 今天的所謂政府及商界鼓吹的獅子山下精神, 是要人繼續做傻仔, 繼續無合理回報地工作, 要什麼資源增值, 使他們可以繼續魚肉小市民, 賺大錢, 飲紅酒及講風涼話. 如"要搭巴士呀, 真陰公", “沒有能力住市區, 住新界, 甚至返大陸住呢", “沒錢買新樓, 便買舊式唐樓", 接著我(地產商)就八成強拍, 死未.

    今天的香港小販管理隊, 和大陸城管已沒有分別.

  2. dbdb

    有怎樣的管理層,便有怎樣的管理隊………

  3. Lucas Wong

    I agree with Magiccello’s opinion. 獅子山下精神 is not with Hong Kong citizens any more. 香港=大陸. Go to hell – one country two systems.

  4. KMB59

    那些電訊公司攤位不收現金,因此食環署……

  5. ky ho

    嘆!你又唔怪得哂班食環署前線員工,佢地全部由低做起,捱到手指頭都掘,由二級工人,>一級工人>技工>見習管工>管工o然後先派去做一般事務組—-助理主任>限期捉得夠數才有機會再上主任o!成萬個同僚,捱足20/30年至有今日人工,睇住份工,唯有唔係你死就我亡,咁啱唔夠數,亞婆唔好彩啫!唔似係佢地啲阿頭,讀多兩年書就平步青雲,也文也武,大石壓落來—–要日 日交足數,要捉夠咁多小販!唔係就番舊時度去做地段!自知讀得書少咪勤力搭夠,唔自願心狠手辣都要啦!細佬好同情佢地,要怪就怪俾壓力佢地嘅亞頭!

  6. ky ho

    KMB59講得啱,無收錢食環署班伙計無計噃,!
    政府怕得罪班有錢佬唔做嘢啫,淨係告班企街無牌做電訊生意,有無收錢,.告唔告入,都可以玩佢好耐喇!無人敢同電訊公司企街,自然絕啦!不過啲官四年執一次位,點會冒險劃花個底,留番俾下個莊做,不了了之啫o

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s