RTHK人欠缺BBC嘅硬淨

英國記者工會:號召支持BBC罷工傳單

喺香港電台無喇喇有個不知所謂顧問委員會做太上皇果陣,喺英國,我地呢啲本土服務嘅觀眾,正睇BBC會唔會因退休金問題罷工,一旦真係罷工,下個月九號BBC Proms最後一夜,可能泡湯。對古典音樂迷嚟講,BBC Radio 3同BBC Four聯播嘅Proms都咪話唔重要。而平日聽開Radio 4同睇開News 24嘅老友,亦可能要暫時轉住台,因為Radio 4同News 24係直播台,無罐頭可以用。

比起BBC工會,RTHK欠正係BBC員工果種強硬,喺今年二月,BBC諗住cut咗幾個Digital Radio嘅台,唔單只聽眾抗議,亦差啲釀成罷工(正如BBC Parliament之前喺Freeview coverage不足,都被成班觀眾嘈爆)。BBC 2005年罷工以嚟,英國人總體好怕BBC罷工,因為唔係個個接受ITV或者Channel 4嘅品味,

如果港台真係要獨立,第一件事唔係苦苦哀求政府賜予獨立,而係學BBC員工嘅基本態度,有乜事就罷工,吹呀。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2xh

後話:英國人之所以對BBC引以為傲,ITV要掙扎成四十幾年至叫生存到,除咗因為BBC無廣告打擾,睇電視睇得比較爽外,英國人對節目品味嘅要求,一如英國人對紅茶要求一樣,係無得好退讓。正如英國成街小報(講鹽花,香港嘅咸版點夠The Sun嘅第三頁女郎勁),一樣亦都有要求嚴格嘅大報一樣。所以我一路唔明,點解一個對茶同電視要求咁高嘅國家,點解啲嘢食咁⋯⋯我唔識評論。

12 則迴響

Filed under 英國與歐洲

12 responses to “RTHK人欠缺BBC嘅硬淨

  1. Alienz Thame

    我一位美國畢業的教授講過一句話形容英國:Weather is bad, people are ugly, and the food sucks.

  2. i

    全球暖化之後,英國多咗好多陽光

  3. 全球暖化之後,英國多咗好多陽光
    ^ It’s true….

    “所以我一路唔明,點解一個對茶同電視要求咁高嘅國家,點解啲嘢食咁⋯⋯我唔識評論。"
    ^ 可能英國人只係識用醬汁來調味。不過英式早餐我幾中意。

  4. dbdb

    真是要用反問:如果唔罷工,請你給我理由點解要加人工俾你呢?

  5. dbdb

    分別在:大英首相會說,希望兩方快D返談卓傾;大鄭局脹就話要注意市文利yick……但我無談罐權,係米好撚仆街先?!

  6. Skywalker

    或者應該講:

    香港人欠缺英國人嘅硬淨… 😦

  7. 請問BBC財政是政府資助還是自負盈虧?

  8. 陳君

    唔係bor,雖然傳統上英國人係唔識食,但講全世界最好廳餐既排名,london都霸左好多頭位。當然好多有international influence啦。

  9. martinoei 黃世澤

    To Quality Alchemist:

    除了BBC World Services,其餘都是由英國居民繳納的電視機牌照費支持本土業務,BBC Worldwide是自給自足商營,BBC World Services是英國外交部付鈔

    但原來受政府資助就唔准罷工,你試吓同英國人講呢挺歪理,你睇英國人俾乜反應你。

    To 陳君:

    但米芝蓮指南倫敦果部分,無間三星食肆,香港都有三星食肆喎

  10. 我想公營機構罷工是要得到市民認同才有效, 否則會被指為了私利而不理公眾利益.

  11. martinoei 黃世澤

    To Quality Alchemist:

    抱歉,只有你才信香港政府慣用的鬼理由

    在歐洲,罷工是天公地道,特別是法國、英國和德國,有不便大家識將就

  12. Bankers' Arms

    英國野有d都幾好食… pub food 咪幾好食lor! 一般餐廳都ok好食(日本野除外), 價錢其實都係同香港差唔多, 生活費最主要係交通,買濕碎野貴… 而大部份美國人住過倫敦都唔會太鍾意英國… 但係people are ugly 又唔多覺! 係街頭都可以見到唔少女仔都幾識打扮!當中其實唔少都幾孤單, Robbie D 歌詞所言非虛!

    bbc 係 human capital管理方面應該同香港主流傳媒老板幾唔同! 對於如Zeinab Badawi/Lyse Doucet擔大旗, 香港老板晨早炒q左, 有經驗有學識又如何?!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s