支持ECFA嘅膠人咪再膠

國民黨原本諗住用ECFA嚟爭票,點知民進黨打出香港奇招,結果呢班無做功課嘅藍營膠人,唔被民進黨秒殺都被香港人秒殺。劉憶如嘅膠論,小弟喺前日《自由時報》公開清理咗,睇佢都無得駁。

但國民黨果啲友仔,點出賣香港人,繼續有嚟

中國評論新聞:尹啟銘:香港簽CEPA 失業降工資漲

中評社台北8月13日電(記者 黃惠玟)台灣“行政院政務委員”尹啟銘今天上午在“立法院”國民黨團記者會中,駁斥在野黨宣稱香港簽CEPA後貧富懸殊的指控。他表示,根據香港政府統計資料,簽了CEPA之後,香港失業率不但往下掉,還創造很多新就業機會,平均工資水準還往上成長,“不是那些故意扭曲ECFA的人提到的情形”。

呢啲乜嘢仆街言論嚟,我想問問大家,CEPA有無真係令人人工上升,大家搵嘢做係唔係容易咗?佢講乜春?呢啲已經去到講大話唔貶眼,小弟又要衝上台灣報紙清理嘅地步。

事實上,民進黨ECFA廣告擺上Youtube最大震撼係,大量香港人喺Comment度現身說法,力陳CEPA以至同中國合作嘅弊處,對於年青有腦嘅人,佢地應該識判斷香港人嘅講法,事實上,香港情況比民進黨個廣告講嘅更差,大家都嫌民進黨「美化」香港。

所以藍營媒體,對香港人嘅反應隻字不提,作為同香港嘅CCTVB、CCATV一模一樣,呢啲唔上網嘅中年,或者去咗美國讀書,但仲信ECFA呢啲屎嘅中年台灣人(好多係外省人),我睇佢地仲要被人呃到幾時。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2wO

9 則迴響

Filed under 香港政治, 財經, 台灣政治, 中國政治

9 responses to “支持ECFA嘅膠人咪再膠

  1. 持書者

    都係衝上去啦. 呢d講大話唔眨眼已經到達坦克碌豬的程度..

    (btw, 人工加既係咪指果班政治助理?)

  2. 麥當勞

    我睇到都好扯火,但係理應只有香港人扯火,唔算坦克碌豬的程度。

    吳敦義夠膽譏諷自殺老農,明槍明刀講說話唔算數,咁樣出賣香港人又算係乜野嗎?我地連票都無俾張過佢。

  3. nightingalelin

    佢地俾人呃唔緊要,最後都係香港人同澳門人埋單。

    藍營同中共班膠人最後話︰反對一個理論係有好多種藉口,支持一個理論只要一個原因就夠,乜都佢講晒。

    綠營既然講得出,不如做得到。派人去香港體驗打工仔的生活。最好要請親藍又有鑑賞力,對中國對藍膠一知半解的兄弟一齊去香港。保證有親藍的兄弟立刻改投綠營,至少綠營比藍營更關心中國。

  4. i

    都話係中國人, 講嘢使咩根據?

  5. i

    或者可以唔該佢, 曲線擺咗特膠港府上擡,而家全世界都睇到佢假大空

  6. ky ho

    滙豐英國總部早於7月初,向全球近百個地區發出通知,將於10月19日在全球停止外幣現鈔供應業務。
    咁重要消息,香港市民竟然蒙在鼓裡!
    拿拿臨去中國銀行開人民幣戶口,包無衰!

  7. martinoei 黃世澤

    To ky ho:

    去中國銀行開人民幣戶口?你傻咗

    同埋,應該係外幣現鈔自動櫃員機化,反而係真,你睇中環HSBC總行部機先

  8. 有時候真的覺得,台灣跟香港快要變成命運共同體
    一方面是文化相近(同用繁體字、同是海外華語區)
    另一方面台港人民的命運也越來越像

    未來關心社會的台港人士,可能要彼此互相扶持
    才能夠一同避免即將到來的噩運

  9. 另外,即使是ECFA未生效的現在
    ECFA也成為一個財團炒作的利基
    台灣的媒體大肆炒作ECFA的商機
    尤其一些所謂財經媒體(非凡、商周等)最是明顯
    但一般人只看到,中國人來台搶工作
    中資來台買樓、買房、買旅館
    甚至有人力銀行(台灣很常見的求職網站)公開說歡迎大陸人士求職……

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s