廣管局古惑裁決

廣管局裁定商台《十八仝人愛落區》節目,以及民主黨副主席劉慧卿呼籲市民參加「普選大遊行」的廣告聲帶,違反《電台廣告標準》規定,總共罰款 6萬元。

廣管局指,今年 4月 26日至 5月 2日播放「普選大遊行」的廣告聲帶,帶有政治色彩,未經廣管局事先批准,違反《電台廣告標準》規定,罰款 3萬元。

另外,今年 5月 1日及 5月 8日,由民建聯贊助,在商業一台及二台播放的 2集《十八仝人愛落區》節目,有宣傳節目贊助機構形象及利益的客觀效果,加上電台沒有清楚交代贊助機構的身份,違反《電台廣告標準》,決定向商業電台罰款三萬元。

咪開心住,呢個裁決有問題。因為《十八仝人愛落區》無被裁定係政治廣告,日後政黨仍然可以出術贊助。呢次廣管局係用過度置入性行銷,嚟釘死商台,而且未處理5月8日之後果堆硬膠節目,係咪要全世界補file嚟釘爆商台為止,大家可以諗諗。因為呢個罰款,太小兒科,亦可能有大開中門之嫌。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2wt

Advertisements

5 則迴響

Filed under 香港政治, 傳媒

5 responses to “廣管局古惑裁決

  1. 通告: Tweets that mention 廣管局古惑裁決 « MO's notebook 3 to 4 -- Topsy.com

  2. 義不容共

    從不認為特衰政府廣管局,能夠公道合理處事以至促進言論自由,動輒投訴大概適得其反 .

    有關政治宣傳廣播,用的仍是舊日狹隘惡法,因此普選遊行宣傳一樣拖落水,即使殤台捉蟲自食其果,都不值得高興 .

  3. 小P

    “廣管局指,今年 4月 26日至 5月 2日播放「普選大遊行」的廣告聲帶,帶有政治色彩,未經廣管局事先批准,違反《電台廣告標準》規定,罰款 3萬元。”

    咁『起錨』廣告又如何?唔好話俾我知冇政治色彩!

  4. martinoei 黃世澤

    大家係時候郁手投訴起錨廣告

  5. bing

    都預左佢唔會罸得多. 而家人地幫阿爺個仔宣傳WOR..點敢郁佢AR…

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s