將BNP中人一律當賣國賊處理

Telegraph: British taxpayers fund trip to far-Right conference

小弟打算寫信俾國會議員,其中一樣嘢,就係阻止British National Party班仆街參拜靖國神社。

靖國神社班戰犯,沾咗幾多英國軍人,包括駐守香港、馬來西亞、新加坡、巴布亞新幾內亞等地軍人嘅鮮血?而且靖國神社供奉嘅,簡單嚟講包括唔少納粹分子,參拜等同侮辱英國人。靖國神社問題,絕對唔只係中國、韓國嘅問題,亦係英國嘅問題,甚至己經變成成個歐洲嘅問題。

如果當年Thames Television This Week節目,批評英軍對付IRA都可以叫叛國,我唔知BNP嘅MEP,佢地呢班友究竟係做緊乜。我諗歐洲國家係時候,更強烈取締果啲仆街新納粹組織,而靖國神社,如果成為歐洲新納粹膜拜之地嘅話,日本政府係有責任拆咗佢。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2wI

Advertisements

12 則迴響

Filed under 英國與歐洲

12 responses to “將BNP中人一律當賣國賊處理

  1. 麥當勞

    「而且靖國神社供奉嘅,簡單嚟講包括唔少納粹分子」

    這一點與事實不符合。我就把軍國主義等者同納粹分子,但其實靖國神社供奉的,應該由西南戰爭以至日露戰爭開始,在這個規格上看,的確是一所忠烈祠。有爭議的是,靖國神社也供奉戰犯,當然他們是不承認遠東審訊的公正性的。這些戰犯的數量,應該未到達「唔少」的地步,有爭議的是「有」或者「無」,與及背後對遠東審訊的公正性的歷史態度問題。

  2. Laure

    走去參拜靖國神社都唔make sense,一班右翼或納粹份子走去日本參拜一班異族的祠堂?

  3. martinoei 黃世澤

    To 麥當勞:

    由甲級戰犯供奉入靖國神社開始,加上靖國神社遊就館,己經不是忠烈祠,是納粹或法西斯神壇。

    遠東軍事法庭審訊亦是不容質疑。

  4. aLeX

    BNP 班友仔係咪hi 咗呀!?!!?

  5. KMB59

    退伍英軍將會有什麼反應呢?

  6. one

    由此可見, BNP 並唔係佢地自稱嘅愛國團體,只係唔識歷史,不學無術嘅種族主義盲毛。

  7. echykr

    It’s not just the BNP, but the likes of France’s Jean Le Pen and all other far-right Nazi scumbags around the world are congregating there. The Yasukuni has now become a wretched hive of scum and villainy.

  8. Bankers' Arms

    Jean-Marie Le Pen政治版圖好細啫, 不足為患! 2002年佢入到2nd round都係希拉克同若斯潘唔爭氣所致!

    法國國內真正可以挑戰sarko既係 德維爾潘 (Dominique de Villepin)

  9. SocDem

    (sorry being off-topic)
    @Bankers’ Arms

    How about Martine Aubry?

    she could be the one if the socialists themselves can unite together

    Villepin is somewhat a dark horse like Bayrou in 2002, but could he be the united opposition candidate?

    The socialists and ump would enter the run-off.

  10. Bankers' Arms

    西方陣營要穩住日韓呢兩隻卒, 連呢D咁膠既場合都唔放過… 莫講北韓, 中國都唔係好穩定…

    Sego選唔到既話, Aubry更加唔駛諗! 社會黨一昧食老本, 咁多年黎都冇一個與時俱進既discourse, 佢地D經濟政策唔見得人架, 一擺上枱就一定俾sarko問到啞晒! 所以最有機會都係Strauss-Kahn…

    2012年冇睇頭, 最有睇頭既07年, sarko挾強大民意都係咁… 係法國文化本身, 制度本身出問題, 遲D一定蘊壤巨變… 到時索性做德國既一個省lor, 自己唔爭氣怨不得人!

  11. 不留名

    Segolene Royal 選唔到一啲都唔出奇, 她在2007年大選中的表現, 咁都選到就奇。不過現在距離2012仲有排, 到時法國政壇變成點都話唔埋。當初有邊個諗到陸克文會閃電玩完?

  12. Bankers' Arms

    想當年Economist仲on9到捧sarko上天!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s