舟曲啲貪官拎去槍斃都填唔到命

大佬,幾千條人命呀,為咗貪污搞到成個縣死咁多人,真係拎晒去槍斃都補唔番。

但中國最得人驚,成個國家,都係呢啲豆腐渣,我諗唔到一旦三峽有事會有乜結果,真係自作自受。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2wd

15 則迴響

Filed under 中國政治

15 responses to “舟曲啲貪官拎去槍斃都填唔到命

  1. 新仔

    用 “舊式" 嚟取代 “豆腐渣" 真係好聽好多喎.

  2. Dick Ma

    舟曲災情渲染人民悲情,南京大爆炸卻不了了之。

    一個為"天然災害"。一個為人為慘劇。但背後的貪污腐敗豆腐渣,永遠沒有人負責。

    無話可說,只可悲人命賤如泥。

  3. 麥當勞

    所有水壩都會舊,都會淤積,基本上都是不可靠的。

  4. i

    @“舊式”
    古羅馬啲石屎好硬淨㗎

  5. dbdb

    當去到外地,看一看其他国家的建築,印度,意大利,俄羅斯,先至叫做偉大和堅固……….

  6. Ashley

    >當去到外地,看一看其他国家的建築,印度,意大利,俄羅斯,先至叫做偉大和堅固

    一個得「60年歷史」o既國家d 建築,點同人哋d上千年o既文明比啊

  7. i

    願聞其詳。毛魔大躍進,搞出好多土炮工程,呢樣係咪其一?

  8. TC

    麥當勞,

    設計水壩時,designer應該考慮埋sedimentation ge 影響。而且個一埋水壩只係用左十幾年,水力應該對水壩影響最大。

    係英國大把dam過百年,依家都未有事。

  9. Tony

    而家越來越多外國專業學會為擴充會員人數同影響力, 搞到要同大陸互認資格,(如有175年歷史嘅英國皇家特許建造學會CIOB,竟然委任一名大陸工程師做President- 唔係中國分區,而係以倫敦為總部嘅總會);但係大陸豆腐渣工程就遍地開花,如果被拉嘅大陸工程人員背後有一兩個皇家特許乜乜嘅titles, 咁呢d英國專業學會嘅國際聲譽只有越來越低..

    唔知在座專業人士點睇

  10. TC

    Tony,

    如果係係土木工程界,你應該知builder同engineer分別。我係engineer,費事係Martin地方搞野,講太多builder ge野,你可以去其它forums問下d builders係地盤有乜野做。

    學會最大權力係council,而每一次council選新members,我一定唔會投票俾強國公民。費事咁多強國人係council影響選President。

    如果CIOB有會員被人捉到貪污,又定罪,但係CIOB學會又取消佢地qualification,依個係CIOB倒自己米。不過有CIOB其實個實質作用唔係好大….

  11. Tony

    多謝TC說明。 的確英國好多專業學會真係倒自己米, 例如會計界, 英國ACCA想同大陸互認資格。每日大陸都有貪污案被查獲, 試想,一干人等被剃光頭一字排開在中國法院, 當中有一兩件係英國ACCA會員, 真係唔知響倫敦班亞頭同世界其他會員點諗

  12. Bankers' Arms

    係英國勁多呢d低能超短視人士

  13. i

    英國喺中國掠咗幾百年水,想繼續玩落去
    唔係點解而家BBC,凡中國同香港新聞都咁低調

  14. Laure

    死了這麼多人,下次「天災」又來,又要死另一批。永遠冇從上次事件吸取教訓。

  15. i

    Laure
    土匪有幾可識起屋?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s