BBC本土都有粵語廣播喇,點解紀可光想郁廣州粵語廣播

英國廣播公司北愛爾蘭:華人之聲

英國廣播公司世界服務,即係聯邦及外交事務部俾錢搞果個,一直有粵語廣播,香港電台都有轉播,大家都知。但如果我話英國廣播公司本土都有粵語廣播,係唔係不可思議少少。

無錯,英國廣播公司係有地方分台提供粵語廣播,呢個係BBC Radio Ulster嘅華人之聲,逢周三廣播五分鐘,當然呢啲海外粵語廣播,係無香港果隻生猛,但由於北愛爾蘭有一定講粵語人口(否則唔會有香港人代表DUP成為北愛議會議員),所以BBC照顧番當地粵語人口,特別唔識英文(所以你見節目取材係長者取向,年青果啲聽英文都得),就有粵語廣播。

英國無中國果種硬膠思維,話乜嘢要統一語言連取消另一種語言廣播,連本土服務BBC都有粵語,我想問,你紀可光想搞邊科咁?

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2vH

3 則迴響

Filed under 英國與歐洲, 傳媒

3 responses to “BBC本土都有粵語廣播喇,點解紀可光想郁廣州粵語廣播

  1. Henry Chan

    我N年前睇過一個節目(好似係尋找他鄉的故事)….有講北愛既第二大語言就係粵語(廣東話)……….

  2. martinoei 黃世澤

    北愛確實係粵語橫行之地,當地好多政府網站都有註明粵語版本,可能係英國眾多政府中,唔計1997年以前香港政府最齊備一個。

    我諗緊喺英格蘭多粵語人口地區,係咪爭取類似北愛嘅安排(雖然香港人喺北愛,係親英派同反英派一大緩衝嚟)

  3. kwok

    http://cocofm.com 世界範圍內嘅一啲粵語廣播

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s