班權貴濫用政策濫用到公眾無信心

林 兆 鑫 被 指 參 加 「 釋 前 就 業 計 劃 」 提 早 出 獄   過 來 人 稱 計 劃 多 限 制
2010-08-11 HKT 09:36
有 報 章 報 道 , 港 大 醫 學 院 前 院 長 林 兆 鑫 , 去 年 被 判 入 獄 25 個 月 , 但 服 刑 不 到 一 半 已 提 早 出 獄 , 並 指 他 是 參 加 「 釋 前 就 業 計 劃 」 提 早 出 獄 。
一 名 曾 經 參 加 計 劃 的 更 生 人 士 黎 先 生 說 , 他 在 服 刑 初 期 , 署 方 職 員 已 經 向 他 解 釋 計 劃 的 內 容 , 但 當 他 申 請 時 , 受 到 很 多 限 制 , 除 了 要 得 到 僱 主 聘 請 , 亦 要 撰 寫 自 白 書 , 並 且 證 明 得 到 家 人 支 持 , 才 有 機 會 獲 批 。

黎 先 生 致 電 本 台 節 目 表 示 , 即 使 成 功 參 與 計 劃 , 仍 要 住 在 中 途 宿 舍 , 由 懲 教 署 職 員 看 管 。 他 認 為 計 劃 有 效 協 助 釋 囚 盡 快 投 入 社 會 。

釋前就業計劃本來係好嘢,但一件林兆鑫,濫用好政策搞到成件事膠晒。

本來釋前就業計劃,應該係針對一啲服咗超過一半刑期,而且真係有心悔改嘅犯人嚟重返社會,但依家成件膠事變咗:

1. 林兆鑫坐唔夠一半就走咗出嚟,其他犯覺公平乎?
2. 請林兆鑫條友係咪林兆鑫啲富豪老友,豈不是有錢人坐監比人著數,識人請自己就可以提早走出嚟,咁仲成世界?

政府係咪應解釋吓,究竟有乜事發生緊?

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2vD

2 則迴響

Filed under 香港政治

2 responses to “班權貴濫用政策濫用到公眾無信心

  1. 新仔

    具體嚟講, 即係應該將 “服咗超過一半刑期" 呢點, 白紙黑字寫埋落去個計劃度.

  2. KMB59

    「本來釋前就業計劃,應該係針對一啲服咗超過一半刑期……」
    黃先生,相關法例(香港法例第325章第7(2)條)沒有這規定。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s