林公公真係無乜可能搭地鐵或者的士返工

民調:林瑞麟民望出現負值
(明報)2010年8月10日 星期二 15:40

港大民意調查顯示,政制及內地事務局長林瑞麟 的民望出現負值,即反對率高於支持率。

香港大學 民意研究計劃在8月2至6日,透過真實訪員以隨機抽樣方式,成功以電話訪問1005名香港巿民。調查發現,對比一個月前,12位局長中有六人的支持率上升,5人下跌,1人不變。

當中,只有食物及衛生局長周一嶽 及民政事務局 長曾德成 的支持率變化超過抽樣誤差,各上升9個百分點。

眾司局長之中,只有政制及內地事務局長林瑞麟的民望出現負值,即反對率高於支持率,其支持率為31%,反對率則為34%,民望淨值是負3個百分點。

做局長做到民望負值,大家想像一吓,如果條友喺地鐵度出現,無差人傍住,佢會有乜結果?

呢啲友仔到依家都唔辭職,真係面皮有萬里長城咁實淨,絕對唔係豆腐渣。

Short URL:

Advertisements

3 則迴響

Filed under 香港政治

3 responses to “林公公真係無乜可能搭地鐵或者的士返工

  1. 這種情況才更不可能辭職,否則哪有差人保護﹖XD

  2. 麥當勞

    負民望的確不正常,但那只是社會控制力量(不只是小報式新聞的公信力)出現重大問題。如果置入性行銷是成功的話(例如借娛樂新聞抹黑八十後),更差的官員都不會有負民望。

    睇睇台灣的吳敦義就知,佢譏笑一個抗議徵地自殺的老農婦,一 D 事都無。社會控制力量強,個官做乜都無事。

  3. alvin

    喺美國﹐有絕大部分左傾主流傳媒力撐嘅奧巴馬負民望咗好幾個月啦﹐又如何。況且﹐依家負民望係林公公呢個高官中嘅大茄﹐又唔係煲呔自己負民望。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s