差佬自取其辱

包 致 金 姪 女 襲 警 案 維 持 原 判
2010-08-06 HKT 16:57

呢個結果,早就估到,鬼知警方未諮詢律政司意見,就膠到用《警隊條例》第63條嚟告,按呢個控罪嘅最高刑期,最高6個月監禁加五千蚊監禁,阮偉明會推翻自己刑期就奇。警隊高層有人出賣前線警員,結果搞到警方左右不是人,由頭俾人恥笑到尾。

依家律政司唯一可以補鑊,係學湯家驊資深大律師咁講,上訴到上訴庭,由上訴庭用有約束力判詞,約束日後裁判官同埋律政司嘅檢控行為,否則乜叉都做唔到。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2ux

Advertisements

9 則迴響

Filed under 香港政治

9 responses to “差佬自取其辱

  1. dbdb

    迷語: 猜一種澳門特色小食

  2. Ryan Mud

    係O米X扒包?

  3. 依馬打

    律 政 司 決 定 就 包 致 金 姪 女 襲 警 案 上 訴

    2010-08-06 HKT 19:52 RTHK news

    對 於 包 致 金 姪 女 襲 警 案 , 裁 判 官 在 覆 核 之 後 , 維 持 原 判 , 律 政 司 表 示 , 仔 細 考 慮 過 裁 判 官 駁 回 控 方 提 出 覆 核 的 理 據 後 , 決 定 上 訴 , 向 上 訴 庭 申 請 許 可 覆 核 判 刑 。

  4. Bankers' Arms

    呢條amina唔再係香港出沒, 出去閃一兩年, 隔兩年D人又唔記得, 佢睇死你班蠢人冇記憶!

  5. 義不容共

    網上有人號召遊行抗議判決不公,我唔多贊成。

    弄出這個犯眾怒的大頭佛,明顯不只是主審裁判官判斷出問題,律政司以至警方亦難辭其咎。

    眾怒還眾怒,始終司法獨立與程序公正,遠比聲討某一法官判決更為重要,向上訴庭以至終審庭 (包致金法官勢必避席)求公道,先至最合理。

  6. alvin

    明明係律政署告得輕﹐冇理由要裁判官食死貓。或者中國小農社會﹐根本就唔適合英美式法治﹐揾個包青天出嚟審案得喇。

  7. KMB59

    樓上,今次警方在落案前沒有徵詢律政司意見。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s