維基百科中文玩輸打贏要遊戲

維基百科中文關於終止罷免投票的討論

Philip認真逗笑,很明顯送了大堆香港用戶去元維基check IP的IP用戶是他,他見元維基無法批准check IP,就以未正式成為方針的禁止站外拉票為理由,先終止這次投票,然後再利用度身為他們訂造的規則,重新投票藉此保住書生。這種共產黨式輸打贏要的做法,大概解釋到為何共產黨這樣怕任何形式的公投。

事實上,管理員不斷玩屈機遊戲,他們有沒有私下去Check支持罷免的人IP天曉得,但支持罷免這邊的人,卻無法Check反對罷免人的IP,這又是怎樣的民主?

維基中文管理員,特別支持書生那邊的人是什麼貨色,大家應心中有數。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-205

22 則迴響

Filed under 中國政治

22 responses to “維基百科中文玩輸打贏要遊戲

  1. 香港賓拉登

    只要係有一定資格的維基人, 就可以投票

    其實philip咁做好仆街

    佢其實都可以在外叫人地為"正義"投票嗟

    佢咁膠法, 其實只會令更多的維基人投票

  2. 麥當勞

    如果要計正 WP:CANVAS,基本上所有人都死得:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Canvassing

    以下是“不恰當”的說法:

    – Mass posting: 我不可相信每週貼最多五六篇短文叫做 Mass posting,尤其是只在 blog 內,唔係強迫收電郵。如果是指 on-wiki,在多於十個不同用戶頁留言,咁就真係 mass posting

    – Biased: 我認為這個理應從 WP:CANVAS 剔除。其實在 NPOV 已經講得好清楚,這個世界沒有中立的意見,只有假中立的意見,真正的中立是兼聽,但兼聽後都要決定,不能只聽不說。講到底,邊個講乜都係 Biased,根本無 Neutral,要 Neutral 請投中立票,唔該。

    – Votestacking: 吹雞,針對有些人在“志同道合”的用戶頁作提示。講真,邊 D 人最多犯這一條,大家心裡有數。還有,中文維基中高段數的管理員唔會犯這一條,因為他們習慣有私下的 MSN/Skype/QQ 等等管道,你寫 blog 在明,佢在暗,佢要吹雞一定快過你。

    – Stealth canvassing: 佢個解釋好模糊。在字面上,秘密只是指不公開的。有些人的 blog 是私密的,都講得上 Stealth。但內容就麻煩,所有 off-site canvassing 都話係 Stealth。咁就慘了,黑狗偷食白狗當災。你被管理員 ban 左,點可以 on-site canvassing?光明正大講,又要被檢舉,但用 MSN/Skype/QQ 拉票就無事,真係官事兩個口。

    好明顯,整個 canvassing 的設計都係 damage control,與傳統團結家醜不外傳心態一樣,而唔係面向互聯網。

  3. martinoei 黃世澤

    咁班友喺twitter暗拉票我都唔係睇唔到。

    維基英文的禁止拉票指引事實上真係有笑話之嫌

  4. 麥當勞

    我並不介意任何人把上述說話/相似意思放在中文維基上,但短期內我都唔想咁做(最多只會在英文或廣東話維基講下)。

    一批中文維基人誤用/濫用“拉票”標準而達到自己目的,但對自己在投票時到別人的用戶面留言的 Mass posting / Votestacking 行為就當唔係一回事,卻指控一個被停權的人的拉票行為是 off-wiki canvassing,或用上什麼不中立罪名(在自己 blog 寫野評論 wiki 都要中立?),如此官字兩個口,我唔想再同這班無限上網時間的人耗下去,不竟,只不過又是濫用程序。

  5. LC

    佢地班管理員不停在找尋支持罷免者有沒有投票資格(所謂自動確認用戶,編輯註冊滿7天及編輯滿50次才能投票)。但我有點懷疑佢地反對票中可能有假票,能佢地就當睇唔倒,只是我實在沒有時間去逐一查證。

  6. 其實應該找人真的查一下反對那邊,看看有沒有用户是沒有投票資格

  7. 麥當勞

    他們做這麼多工夫,不外乎是要偽造一個意境:
    – 投支持票者的只是被林忌/文放/方潤吹出來的
    – 投支持票者的貢獻是低人一等的
    – 投支持票者的身分是可疑的
    – 投支持票者的並沒代表性
    – 投支持票者的人無恥或妄顧重要的基本事實
    – 投反對票者是被政治/政治差異觀所迫害
    – 任由投投票人這樣取態投票,以後永無寧日

    維基的 spin doctor 真的與香港政府唔同段數。

  8. 麥當勞

    LC,鬼,如果老是跟在他們的 agenda-setting 走,那麼就永遠都在食塵。講權,佢多過你,佢係管理員,你係普通人,你憑乜野查人 IP?

    其實佢地個想法同功能組別嘅支持者一樣,“我地係精英,你乜都唔識”。至到最尾,問題就要證明這批精英只喺假精英,而要咁做,就是揭示佢地點樣為自己度身訂造規則。

  9. Perennial_Loser

    麥兄:

    其實呢種「網上大佬文化」都唔係一日半日嘅事;以我所見反對陣營中唔少人,好似Cobrachen 咁係當年媒「媒抗」啲老面孔,網齡都唔知幾 N 耐,似乎已經中晒大佬毒。

    去到呢個地步,個平台形同廢物,不外係一班「大佬」圍埋一齊打邊爐嘅地方。

    至於國內同台灣網界老手嘅政治潔癖同「秩序」崇拜,講多都屣氣。

  10. martinoei 黃世澤

    To Perennial_Loser:

    我玩網都有十幾年

    大佬文化最乞人憎唔係真係會帶嚟秩序,相反雙重標準令到件事更亂。

  11. LC

    看來勝算不大,不如拉大隊離開中文維基算數…

  12. Perennial_Loser

    黃兄:

    其實甚至退一步講,做/扮大佬拖馬同人劈來劈去都唔係問題,至緊要光明正大;但宜家呢班人我當佢哋唔係親共或親乜乜物,而係政治潔癖自命中立,咁先死。

    三句唔埋兩句就拋「以事論事」、「中立持平理性」出嚟超必大晒,根本就迫到人無得玩。

  13. martinoei 黃世澤

    To LC:

    兩手準備,未來廿四小時保持拉票,但另一方面,大隊準備過檔粵語或其他語文維基,中文維基不必留戀,這役中文維基是什麼人把持全面露底。

    To Perennial_Loser:

    中國人玩權術最虛偽在這裡

  14. 香港賓拉登

    實際上, 佢地那些"大佬文化", 與維基的自由精神根本係MUTUALLY EXCLUSIVE #369#

  15. 「ZhWiki may wish to disqualify this conversation」

    人地根本係話佢地想disquality而非建議他們disqualify吧。

  16. Wrightbus

    就睇下呢個頁面la,小弟當年曾有個主張,建立一個中文版既英文維基百科,就即刻引起強烈反彈

    http://zh.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:%E7%94%B3%E8%AF%B7%E6%88%90%E4%B8%BA%E8%A1%8C%E6%94%BF%E5%91%98/Wrightbus/%E7%AC%AC2%E6%AC%A1

  17. h

    re:"方潤"

    that is definitely a suggestion, but the steward was careful not to take any side literally.

  18. 那麼為何會用上wish?

  19. h

    re: 方潤

    that is a common english manner of speech. you can always google your question

    http://google.com/search?q=you+may+wish+to

  20. h

    i mean,
    you may wish to google your question

    http://google.com/search?q=you+may+wish+to

  21. h

    some chinese wikipedians are still trying to nullify the entire vote on procedural grounds.

    however, it is part of the duty of a responsible group of sysops to guide the participants step by step towards the solution of their problems.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s