海關同X建聯都係禮義廉

圖片由網友提供

好明顯X建聯不堪日日被人寸佢係禮義廉,自認無恥政黨,所以搵海關聲稱禮義廉T恤侵犯商標,要取締社民連嘅檔口。之前民建聯盜用Cuson五區公投漫畫,點解海關又唔做嘢,又係雙重標準,選擇性執法。

呢啲福佳所為,乜民建聯好想被全港市民提早開年咩。社民連檔口喺維園近天后港鐵站六號檔口,大家去支援一下,話俾香港統監府班福佳聽,你咁鍾意硬膠,係咪想初三大家上X建聯總部或中聯辦拜年咁?

Short URL: http://wp.me/p7cGY-1Nm

仲有,大家繼續叫人參加兩個厭惡民建聯facebook group,湊夠十萬人
我相信可以召集100000個厭惡民建聯的人(舊Group)
我相信可以召集100000個厭惡民建聯的人(新Group)

以下係商台嘅報導:

海關年宵市場扣查社民連T恤
12.02.2010 14:52

海關下午到維園年宵市場社民連攤位,指他們售賣的一款T恤,違反商品說明條例,稍後會扣查。社民連秘書長季詩傑說,這批T恤約有二百件,由網民設計後在社民連攤位寄賣,T恤印有類似民建聯標誌的藍色D字,旁邊再用藍字寫上「禮義廉」三字,下面則是紅字LYL。 海關人員沒有解釋侵犯了誰的商標,亦沒有交代是否接到投訴。季詩傑認為是針對性指控,已聯絡律師跟進。

http://www.881903.com/page/zh-tw/newsdetail.aspx?source=tbar&itemid=201588

25 則迴響

Filed under 香港政治

25 responses to “海關同X建聯都係禮義廉

  1. 漂泊的荷蘭人

    鬧上法庭,最好,逼海關交待:究竟禮義廉侵犯左邊個商標?

    最好引民建聯入稟法院,告社民連誹謗。
    然后再討論:民建聯是否無恥

  2. 阿靳

    人網Lscat:就算 Logo 相似,只要 d 字清楚表達到兩個係唔同既事就未必係侵犯版權。

    http://legalref.judiciary.gov.hk/lrs/common/ju/ju_frame.jsp?DIS=60600&currpage=T

    http://www.hkreporter.com/talks/thread-876291-3-1.html

  3. freeiran

    好快有: 海關禮義廉T恤
    前皇家警察禮義廉T恤
    差佬禮義廉T恤
    有牌爛仔禮義廉T恤
    海狗禮義廉T恤
    特衰政府禮義廉T恤

    自願當走狗的走狗的海狗,用屎忽諗下都知會俾到位社民連狂插啦,你知唔知告侵權有幾困難?香港一年有幾多單告得入?莫非一諗到可以埋班做走狗,智力馬上下降?

    担定櫈仔,買定花生睇戲!

  4. Eric

    可必要放工作人員的委任証出黎 “公祭" 呢?
    人地都只不過係做野姐… 唉…

  5. rabbit

    當然有必要放, 以警效允

  6. neonemo

    He used gundam logo in his poster, is he violate copyrights as well?

  7. Eric

    請你明白佢只係一個為香港盡力的工務員.
    我相信做任何決定, 或邊一個舉報, 都唔係佢可以決定.

  8. martinoei 黃世澤

    To neonemo:

    X建聯肯定違法,隨便舉報

    To Eric:

    喺韓國清理韓賊,以及德國嘅去納粹化運動中,除咗德國國防軍部分軍事行動判定因執行命令合理,如果常人知道這係政治迫害行動,你照執行order係罪責難逃。喺德國陸軍將領中,不計戰敗前被希特拉害死的隆美爾元帥,連曼斯坦因都被判刑,只有古德林免受刑責,你話呢。

  9. dingo

    To Eric, 一個盡責的劊子手唔會減低佢殺人的罪行.

  10. barjack

    而家咪貼堂。表耀勤力佢執法囉。

  11. cy168

    今次X建聯贏梗…因為係人都知,禮義廉__無恥畀佢地注冊咗,除咗佢地,其他人唔配用!

  12. rabbit

    eric:

    請問參與南京大屠殺o既日軍士兵係咪無需為殘殺中國人民負上責任?

  13. 小P

    乜民X聯係商號黎架咩?請問海關點樣根據商品說明條例拉人封艇?

  14. Patrick Lanson

    cd-rom觀察所得:
    得到各位網友有道理咁反駁Eric既膠論
    Eric即刻收皮潛水.

    小弟補充一句: 所謂"出左黎行,預左要還"
    唔係話就咁"盡力"打份工就可以算…
    那位海關散仔, 接得呢個task (去充工社民連d T-shirt) 就預左有咁既結果, 一係佢就唔好接, 甚至唔好做

  15. cd-rom

    >鬧上法庭,最好,逼海關交待:究竟禮義廉侵犯左邊個商標?

    >最好引民建聯入稟法院,告社民連誹謗。
    >然后再討論:民建聯是否無恥

    讚緊佢有禮義廉都要告誹謗?
    事實上字面沒有貶低民建聯的意思
    如果佢告誹謗即係佢話緊自己冇禮義廉咁解

  16. 持書者

    如果話做既就冇罪. 呢個世界就冇戰犯呢樣野啦.

  17. 今晚互動新聞台不斷 loop ,為民建聯做宣傳,真係多謝晒。

  18. rabbit

    唔知Eric係咪海關關員? 如果係, 大可以寫信去公務員事務局port佢.

  19. 我搵咗個trademark的資料:

    http://ipsearch.ipd.gov.hk/trademark/jsp/main_chi.jsp

    喺”申請/商標編號” 輸入: 200102834

  20. Alienz Thame

    商標說明:

    Class 41
    arranging and conducting exhibitions, conferences, public meetings and group discussions for cultural and educational purposes; arranging and conducting lectures relating to culture and education; publication of books, magazines and printed matters; conducting and arranging conference, exhibitions, public meetings, group discussion and lectures relating to political affairs and elections, and the safeguard and maintenance of social and political stability in Hong Kong; all included in Class 41.

    同時裝無關,用黎做衫一定唔侵權。

  21. 鐵甲人

    其實我都懷疑告唔告得入trademark infringement,不如拎個LYL去註冊,揾埋個律師陪埋去,睇受唔受理,唔受理的話佢地就要長篇大論要出正式文件解釋點解唔受理。

  22. 我又唔係咁諗喎。人地係咪要預左畀人將個人資料傳上網係一回事,你係咪應該咁樣做係另一回事。

    正如陳冠希將成機床照交畀人修理,應該諗到有可能洩漏出去,但唔代表果個人咁樣做冇錯。

    我覺得呢單野,雖然個logo略有不同,但是否構成侵權,應該有得拗。所以海關做野我唔認為唔應份,執行者亦唔值得你地嘲笑。
    至於海關唔理社民連漫畫被侵權,確是大細超執法,但大細超的責任不在那職員身上,只要不是他決定不理會那件事的話。

    既然你話民建聯自焚,咪由佢去死囉。

  23. Madeline

    “請你明白佢只係一個為香港盡力的工務員."
    <—樓上寫漏左喇, 強烈建議改做"為香港特區正苦和保皇黨盡力的公墓員"仲好

  24. Eric

    其實我睇呢個blog, 係因為我都不恥民建聯的不義行為, 我亦都想明白多d 社會上的事.
    但係我想不到的係當我想係到發表一下意見, 馬上又俾人話潛水, 又問係咪海關關員.

    老實講, 我個人覺得哩到根本無討論, 亦得不到正常的尊重, 只有單向的批評和白色恐怖, 我根本不能係哩到了解更多. 正所謂 “咩blog就有咩reader", 我想我
    不適合在這裡了…
    我知我打完哩個reply後又會又有吋我一輪, 不過多謝了, 我未能看到.

    在此多謝blog 主一直的資訊.

  25. Eric,
    如果你睇唔到我回覆就有點可惜了,因為我都和你一樣,不認為前線執法人員要負全責(但也不是無責。對不起,對普通人來說,這是一個原罪)。

    樓上講有關戰爭罪犯和政治迫害的判決我之前不懂現在才懂,但也很有道理,但我只想到一件事;就是如果我是海關關員歲晚執勤,上頭落order話有人投訴社民連攤位叫我去收集證物,我能不能夠有足夠意志力和時間去想,應不應該違抗命令。

    𠵍學上和法理上的對錯,在現實生活上其實並不很管用。前線海關關員執勤不當是實情,但說真他們也是弱勢,真正的邪惡是那些有手腕能力,專橫到一個地步可以一個電話向律政司興師問罪,另一個電話去海關大員投訴令馬屁官員立即公器私用,濫權以投誠的斯文敗類。
    我們這等倪匡口中的三等市民,不要錯自己人,我們對抗的是一個制度,而其實體是這個政府。我們只有互相團結體諒,這制度才會害怕,才會記得誰是它的主人。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s