這樣的中央實在太膠了

中通社:為曾蔭權叫好

今日啲膠人膠事又係多到處理唔到(大佬,依家至少一日十膠),但中通社呢單特別硬膠,一定要講咗先。

呢鋪中央咁寫,不外乎兩個原因:

1. 香港統監府(中聯辦)班膠人,收咗大筆錢,但搞到香港一鑊泡,之後就向上頭謊報軍情,暪天過海。
2. 中國成班官個個驚中國嘅釘子戶,個個香港學高鐵班友咁,咁班貪官仲駛搵食嘅?

佢地又以為用晒所有可以抹黑鬥臭嘅技倆,佢地可以成功得逞,將反對勢力消滅於萌芽狀態,但呢班友個腦仲停留喺文革果陣,呢次116之變同以往唔同地方在於,呢鋪令香港人個個醒晒,認識到依家腐敗政局源頭喺邊度,本來己經係法國大革命嘅準形勢,依家仲要加埋范太、曾爵士成堆膠人空群而出發膠音,咁一係香港真係玩港獨,甚至玩得再大啲,同你嚟場中國大革命,反正中國大把人己經輸無可輸。

客觀事實不為主觀意志所轉移,高鐵呢次照妖鏡真係威力強勁,連中央政府副衰相都照埋出嚟,真係唔刮起十號風球都唔得。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-1HC

7 則迴響

Filed under 香港政治

7 responses to “這樣的中央實在太膠了

  1. Peter

    范太好像曾經係立法會主席,是否當上「大人」後就會Change呢?

  2. i

    “香港特首曾蔭權向以溫文爾雅示人"

    good puppy 🙂

  3. panda

    香港的悲哀在於當中很多人自我淪陷,放棄很多中國人渴望得到的自由和公民權益,甘願為奴為婢。

    高鐵這面照妖鏡還照出了香港的分化程度已經非常嚴重,差不多到了互不相容、非友即敵的地步。這種分化是內部產生的,不是外來(中國)的。因為支持者有很多都是土生土長的香港人,他們不一定是什麼50後,當中年輕的80後也不少。通常支持者都堅信背靠中國才是香港唯一的出路,對反對人士往往嗤之以鼻、冷嘲熱諷,認為他們不識時務,或以「搞事」之名抹黑之。

    我認為若然中國不變天,港獨是唯一真正走向自由民主之路,但當中的犧牲將會很大;再者內部分化這麼嚴重,大部分港人亦從未想過港獨的可能性,所以港獨之路可謂遙遙無期。

  4. 好明顯不是,「不明真相的群眾」還有很多。

  5. 認同方潤,所以當務之急是讓社會上的大多數理解這場「階級之戰」(長毛語),否則難成大事

  6. 除非藐視道德高地,否則階級鬥爭是很難贏的。

  7. world traveler plus

    當睇原 The Fall of Hong Kong: Britain’s Betrayal and China’s Triumph, 有以下問題
    1) 點解第一代第二代香港人,走共產黨難來港,眼見56,67,文革等事件,向中英談判期間唔出聲.(當年有無考慮港獨)? 佢地良心去左邊?
    2) 1988年選舉前有資詢,你地點解唔出聲,比共產黨動員歪曲民意?
    3) 點解個d上左位嘅第一代,第二代香港人,支持功能組別,相信商人治港先係辦法?

    佢地向79年至97年前所作所為,比今日我地討論佢地定好曬社會規條,佢地死都唔退休左住地球轉,佢地炒起曬d樓, 佢地家長式管治,後果來得深遠.

    加上,我相信,如果唔係英國人要本地化,如果唔係移民潮,有部份第二代第三代人今日根本唔輪到佢地上位. 講白d, 佢地超就業,有d仲係未夠班.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s