在未有菜園村,誰看到高鐵有問題

2007至08年度,立法會財委會工務小組十四次會議會議紀錄

陳偉業議員認為,必須就高速鐵路進行財政可行性 研究,以評估乘客量、車費水平、運作模式及政府與港 鐵公司之間的財務安排。陳議員認為,缺少這些資料, 立法會便不宜批准有關高速鐵路工程的設計及地盤勘測 工作的撥款建議。他關注到當局並未考慮進行此項工程 的其他方案,例如透過公開招標批出建造合約,亦未就 此等方案進行公眾諮詢。陳議員重申,他支持此項工程, 但反對現時的撥款建議。

政府成日話高鐵諮詢咗好耐,無錯,係諮詢咗好耐,但高鐵開支仲係395億嘅年代,好多議員仲係懵盛盛唔知發生乜事嘅時候,查實好多高鐵嘅問題,己經有人睇到,但政府到依家都無答。其中一位係陳偉業,由會議紀錄中,睇到佢好醒水,認為政府無就財政可行性研究交報告,錢就唔批得。結果真係出咗事,支出升咗成倍乜解釋都無,陳偉業有先見之明。

劉議員進一步表示,小組委員會部分委員認 為,當局應為使用西九龍交通樞紐的乘客提供足夠交通 交匯設施,因為3條鐵路的總站設於該處。就此,一位小 組委員會委員認為,高速鐵路總站不應設於西九龍,因 為此舉會對打算從新界乘搭高速鐵路火車前往深圳或廣 州的乘客造成不便。作為全面交通策略的一部分,高速 鐵路總站應改為設於新界北部,以連接新界與市區之間 的現有鐵路線。

仲有,當時己經有立法會議員認為,現時政府建議對新界居民構成不便,己經有人提出全面交通策略來看,應該以新界北做總站。

事實上,當時政府要求撥款搞勘探工程嘅文件,己經可以用粗疏不堪嚟形容,大家都睇到咁多問題,今時今日都無人答到大家發生乜事,政府仲堅持起高鐵,唔係有人個腦生瘡,仲有乜解釋?

查實,港鐵公司都擁有深圳地鐵專營權,不如收購咗福華站(將福華站,以及西鐵有可能延伸至福華站路段列為香港領土)做一地兩檢,咁就一天都光晒。

呢度有政府喺2004-2008年立法年度,交過俾立法會審議嘅高鐵文件,果啲話政府一早做咗諮詢嘅土共,唔該話俾我聽,呢啲粗疏到不堪嘅文件係咪叫諮詢咗,俾我爆咗粗好耐。

立法會高鐵有關文件目錄(2004-08年度)

Short URL: http://wp.me/p7cGY-1F8

3 則迴響

Filed under 香港政治, 財經

3 responses to “在未有菜園村,誰看到高鐵有問題

  1. Samuel Tse

    而家計畫興建的所謂「高鐵」名不副實,因為最高175km,即係車速好多時候都無175km。

    其實只要興建錦上路站至落馬洲站的路段及擴大柯士甸站,然後開辦由柯士甸至落馬洲或者過埋去福田,行現有西鐵路段,中途不停站,最多停錦上路,咁都已經好快啦,同埋唔駛咁貴成本。

  2. h

    英國維珍鐵最高都有125KPH

  3. Gloria Montana

    博主對於呢班親中鐵膠嘅無理批評有咩回應:
    http://hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=469853&extra=page%3D1

    另回樓上,維珍鐵路的West Coast Mainline列車服務,最高時速可達125~130mph,即係201~209km/h。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s