修理鐵膠專集

http://hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=469853&extra=page%3D1

由今日開始,小弟開闢反高鐵新戰線,叫修理鐵膠。小弟係鐵路迷,但小弟絕對頂唔順唔經大腦,諗住用納稅人嘅錢滿足他們慾望嘅鐵路迷,所以今天開始,HKiTalk或其他鐵路迷網站,甚至撐高鐵facebook group,有人唔經大腦發膠音,我就修理佢地脫逃為止。

1. 「坦白講, 上述野新聞都賣過, 亦有資料可查, 唔知黃世澤有無睇過啦?

呢啲膠人唔係諗住報紙嘅資料叫資料?立法會財務委員會,甚至港鐵股東真係要睇,係政府交嚟嘅財務可行性報告,唔係記者聽完鄭汝樺飯局吹水果啲資料,而係白紙黑字嘅正式文件,立法會網站政府提供嘅文件,乜足以考慮批出六百幾億撥款咩?果啲叫資料可查呀?你試吓同你老闆講,我有份proposal,資料wiser有,你自己查喇,你覺得你老闆會對你採取乜行動咁呢?

2. 「第一篇, 係新界北設站的問題, 巳經研究過話客量最少跌三成, 重有, 我肯定無市區客去深界北轉高鐵
(講真, 真係無咩人反對錦田設分站wor)

證明真係唔睇文件係鐵膠,睇番2006-2007年度政府俾嘅文件

http://www.legco.gov.hk/yr06-07/chinese/panels/tp/tp_rdp/papers/tp_rdp0105cb1-573-4-c.pdf

附件C講得好清楚,就係兩個方案無顯著財政表現分別,但洲頭方案平百分之三十,無錯,客量跌三成,但班友無睇係,成本都平三成,對於兩個財務上不可行嘅方案,乜呢班友唔係天真到認為,三成客量可能淨收益(但呢個收益唔存在機會好大)可以追番三成建造成本嘅差距話?

3. 「後一篇真係搞笑, 講明政府出晒錢, 上蓋物業師政府同票務收入, 港鐵收幾多都講過

呢啲發緊白日夢嘅鐵膠,唔好喺度同我講呢啲廢話,呢啲九鐵項目,港鐵想分到上蓋物業嘅收益可能性唔大,但港鐵票務分到幾多,小弟都好懷疑。

http://www.legco.gov.hk/yr07-08/chinese/panels/tp/tp_rdp/papers/tp_rdp0502cb1-1749-1-c.pdf

07-08年有文件交代過吓有關問題,

6. 與擁有權模式相比較,在服務經營權模式下,政府需要承擔建造 風險及分擔經營鐵路的風險。然而,鐵路最終屬政府所有。港鐵公司須向 鐵路的擁有者提交服務經營費,而該筆費用將取決於鐵路營運的收益。如 營運該鐵路的收益較預期為高,政府除了可以在港鐵公司向股東派發股息 時間接得益外(政府目前持有港鐵公司全部股份的76%左右),還可透過收 取服務經營費,分享得益。

2. 目前,我們仍未與港鐵公司商訂香港段的間接費用比率。釐定合 理的間接費用比率,需要一定時間。舉例來說,我們將需審研港鐵公司以 往鐵路項目經審計的帳目,確定分攤至個別項目的實際間接費用,亦需要 與港鐵公司進一步磋商。在就間接費用比率達成協議之前,我們會根據港 鐵公司所提供服務的實際開支,向該公司發還設計工作的間接費用。該筆 款項,會從就設計和建造整個項目而須支付予港鐵公司的最終間接費用中 扣除。因此,有關香港段的工務小組委員會文件(PWSC(2008-09)22號文 件)第11段第(a)(IV)項所載設計工作的間接費用,僅為一個暫時性的估 算。我們估算這個費用時,暫採用了16.5%的比率,乃純粹為了提供一個 約數之用,但這並不表示我們將會以此比率,向港鐵公司支付設計工作的 間接費用;亦不表示政府同意採用此比率,作為日後設計和建造工作的實際間接費用比率。我們會委聘獨立的顧問,協助審核日後港鐵公司就此項 目提出的間接費用比率,是否合理。

港鐵唔駛孭飛,你呃鬼港鐵股東?除非政府獨立拆開成立一間叫香港高鐵有限公司,真係政府做全資股東食晒所有古靈精怪嘢,否則有幾件膠事會發生:

1. 如果高鐵係當係九廣鐵路有限公司嘅資產(呢間公司依然存在,仲發緊Bond,亦好大機會要利用KCRC良好嘅credit rating集資),高鐵導致成個九廣鐵路有限公司旗下網絡虧蝕,政府咁樣免收服務費用,變相東鐵收益補貼高鐵,合理乎?

2. 如果高鐵獨立拆開一間公司嚟計數,同專營權授予,咁又點計先,政府好似無提過。但如果高鐵獨立拆開一間公司,就算政府做全資股東,都可能要做獨立credit rating,杜拜世界差啲走數事件係嚇親好多人,喺發債融資上利息係好唔著數。

3. 之前都講過,高鐵因為財務表現不可行,至搞到政府大筆注資興建,咁你認為港鐵會分到上蓋物業收益?

事實上,高鐵極可能係豬頭骨,即係政府無錯俾咗港鐵票務服務費用(咁八達通、人手管理果啲行政費都要),但港鐵依家經營緊東鐵線,特別係東鐵線過境服務同埋城際列車服務,本來有錢賺就變咗蝕錢,仲要由九鐵年代開始,東鐵線收入好大程度係靠過境線食糊,就算免收服務費用,都可能要大加車費,因為東鐵同跨境服務係共用路軌,成本果度係同一條數,你話唔影響港鐵,呢方面嘅評估我無見過文件。最怕係由於東鐵路跨境服務收入大減,高鐵又只係收基本服務費,結果要東鐵加價加到hihi,盤數我唔知點計囉。

所以我好少認自己係鐵路迷,唔係盲目迷信日本果套(有啲work,有啲唔work),就係根本唔識睇財務數字,以為經營鐵路玩緊遊戲機,我覺得政府係要交盤關於高鐵啟用後對港鐵收入影響嘅數出嚟,唔少揸住九廣鐵路有限公司債券嘅人,都有興趣知道盤數。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-1Fj

13 則迴響

Filed under 香港政治

13 responses to “修理鐵膠專集

  1. FreeIran

    洲頭啲柜場一早比政府補錢補地收番,果陣話用來起落馬州支線,但依家馬州支線起完通車睇番,好多地都無喐過,其實當初喺咪想响洲頭搞高鐵?

  2. 麥當勞

    http://www.881903.com/Page/ZH-TW/newsdetail.aspx?ItemId=192964

    建制派聯署促劉慧卿防止拖延高鐵撥款

    立法會財委會星期五第三次審議廣深港高鐵撥款申請,三十三名建制派議員向主席劉慧卿發出聯署信,要求嚴格執行議事規則及程序,公正主持會議,防止有人濫用程序,拖延會議。

    劉慧卿預計撥款申請辯論需時約十小時。建制派議員的聯署信指,由於有議員已表明繼續採取拖延策略,要求主席用盡周六下午及周日全日的時間,加開二十個鐘頭會議,確保財委會可以在星期日之前,完成審議高鐵及其他項目的撥款申請。

  3. Gloria Montana

    而家果度得我一個係反「高鐵」嘅…

    呢度仲有無人有膠talk account,包括博主?

  4. martinoei 黃世澤

    博主係無呢啲硬膠鐵膠聚集討論區戶口

    我對部分巴膠同鐵膠反感非今日起

  5. geoggg

    黃先生以及各位同道,有無興趣插埋另一個中共膠陸羽仁個blog﹖佢個blog入面都有好多膠鐵謬論。

  6. abc

    政府兩個口既官都無能力給出合理令人信服的資料回應議員質詢,議員當然一定要代納稅人、市民繼續追問。

    罷劉慧卿,一是於理不合;二是代表與民為敵;三是沒有盡議員職責。

    代表納稅人、市民的泛民議員,應該要向主席及建制派議員發出聯署信,要求主席及建制派議員嚴格依從、執行議事規則及程序,公正地評審撥款會議。

    防止建制派議員濫用程序,干擾主席與及會議。

  7. Gloria Montana

    致博主:

    班鐵膠講唔過人,開始玩人身攻擊啦,係時候要做返d野,或者將呢d膠論post去年糕果度,比大家「欣賞」下。

  8. 引用通告: Tweets that mention 修理鐵膠專集 « MO’s notebook 3 to 4 -- Topsy.com

  9. songlile

    麻煩世澤叔叔可否留意一下「Kaix」(6樓),呢個Kai子點止鐵膠咁簡單?請將此膠寫入土共追輯令或者五毛名冊!thx~

    http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=505935&extra=page%3D1
    (請自行click去睇吓佢D膠音)

  10. songlile

    唔該,有冇人有italk a/c?麻煩大家去italk打醒呢個超級鐵膠Kaix!話俾佢知夏天宜游水,忌抽水呀!

    http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=534381&page=1#pid2004616

  11. bb74c88

    RE:songlile

    我入左去italk
    已經"報告"Kai子x果兩篇抽水膠音la
    不過admin冇反應…………..

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s