紀律部隊無紀律之當胡官係傻

胡 國 興 批 評 湯 顯 明 截 聽 提 交 不 正 確 資 料 令 人 沮 喪
2009-12-01 HKT 17:20
明 日 提 交 給 立 法 會 的 08 年 度 截 取 通 訊 及 監 察 事 務 專 員 報 告 指 , 去 年 有 11 宗 違 規 個 案 , 包 括 涉 及 錯 誤 截 取 、 不 依 循 上 司 指 示 截 聽 , 截 聽 期 滿 失 效 6 至 18 分 鐘 後 才 終 止 截 聽 等 。
截 取 通 訊 及 監 察 專 員 胡 國 興 在 報 告 中 透 露 , 其 中 一 宗 個 案 , 廉 署 原 定 要 截 聽 一 名 女 子 , 但 寫 錯 了 電 話 號 碼 , 結 果 被 截 聽 的 是 男 子 , 錯 誤 截 取 了 數 天 後 才 被 揭 發 。

另 外 , 胡 國 興 又 指 , 在 調 查 一 宗 錯 聽 涉 及 法 律 保 密 權 的 對 話 時 , 廉 政 專 員 湯 顯 明 提 交 的 資 料 並 不 完 全 正 確 , 令 他 感 到 十 分 沮 喪 , 大 大 地 浪 費 了 他 履 行 檢 討 職 能 的 時 間 。

小弟真係好有興趣睇晒成份報告嘅內容,乜叫紀律部隊無紀律,之前己經講過水警濫用水警輪案,同埋喺處理群眾衝突果陣,警察違法嘅表現,依家胡官直頭成份官方報告話俾大家聽,依家呢班執法人員究竟執咁乜法。連廉政專員都可以俾流料耍胡官,上樑可以不正成咁,廉署仲可以伸張正義嗎?

上述都係叫胡國興控制範圍內嘅合法竊聽,如果都可以搞成咁,咁究竟仲有幾多非法竊聽、政治竊聽呢類胡作非為嘅行為做緊咁呢?

What’s the order? 你話俾我聽,依家班執法人員同爛仔仲有幾多分別?幾時返咗去有牌爛仔嘅年代?

6 則迴響

Filed under 香港政治

6 responses to “紀律部隊無紀律之當胡官係傻

  1. 其實好正常啊﹗特區政府的“紀律部隊”終於與宗主國的運作成功函接﹗

  2. CCRay

    諗起香港好似係少數冇檔案法嘅地方; 其實哩啲事件好明顯睇到香港係返緊去貪污時代, 點解我咁講? 因為啲資料可以唔見或者老作, 啫係第日啲錢點用都可以冇記錄同老作…… 而家仲要係ICAC搞啲咁嘅嘢, 而我記憶中, ICAC 前排先好似有單話唔見左啲record? 仲有, 近哩幾年成日見有啲CASE, 政府部門要查嘢時就話啲record 冇左, 根本個個部門都係咁上樑不正下樑歪……

  3. 義不容共

    唔怕得罪講,以胡官過去深受政府「寵信」,一身兼多職 ( 法庭太得閒?),成日做救火隊,佢係唔係真的有點傻?可謂見仁見智!

    政府當日硬去馬通過惡法,然後整色整水開個監察專員位,到底係想擺個紙板人做樣?定係真誠願受監察約束,防止濫權?大家心照!

  4. 就係因為咁,所以香港班官更加唔想要檔案法。

  5. 持書者

    其實..生產力促進局單野就好明顯不了了之咗啦

    香港體制上已經完全同大陸接軌. 差在個名啫.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s