擾民的國喪日活動

港 島 星 期 日 有 多 項 國 慶 活 動   多 條 道 路 分 階 段 封 閉
2009-09-23 HKT 15:19
星 期 日 港 島 區 有 多 項 慶 祝 60 周 年 國 慶 活 動 , 預 計 有 2 萬 人 參 與 , 多 條 道 路 會 由 凌 晨 4 時 至 晚 上 7 時 分 階 段 封 閉 。
受 影 響 道 路 包 括 東 區 走 廊 東 行 由 銅 鑼 灣 至 太 古 城 的 一 段 、 皇 后 大 道 西 由 堅 道 至 堅 尼 地 城 海 旁 一 段 、 以 及 高 士 威 道 至 灣 仔 修 頓 球 場 。

全 日 共 有 79 條 巴 士 路 線 及 15 條 小 巴 路 線 需 要 改 道 , 而 新 巴 15B 以 及 城 巴 的 698R 線 將 會 全 日 停 止 服 務 。

為咗兩萬人參加,俾土共用嚟擦鞋的活動,竟然要封銅鑼灣至太古城一段的東行東廊、皇后大道西堅道至堅尼地城海旁,高士威道至灣仔修頓呢堆繁忙道路,如果為咗遊行,或者渣打馬拉松果類我無所謂,為咗兩萬都唔知有無嘅土共,搞到港島交通大亂?作為港島人,我覺得條氣唔順。乜土共唔覺,佢地咁搞超擾民咩,特別堅尼地城果帶路少又無地鐵,我到時真係食住花生等睇戲。

7 則迴響

Filed under 香港政治

7 responses to “擾民的國喪日活動

  1. 光林

    他們當然不覺得, 因為他們就是享受特權者; 他們甚至可能認為, 為了 “國慶" 而有所不便, 不單應該要接受, 甚至是 “光榮" 的; 只苦了一介草民, 身為stakeholder, 卻連反對的機會都沒有.

  2. 我地應該起online賀一賀佢地.睇佢地多人定我地疊友.

    我懶所以執現成用我最近寫的一段拋磚引玉...

    社會主義之最大漏洞,在於其否認人之腐敗懦弱和低估人對女人金錢權力的貪婪, 改之以言論醜化之及以政策規範之.

    醜化規範人之腐敗懦弱貪婪,只會將腐敗懦弱貪婪轉移至黑暗中. 

  3. 我唱反調,我要慶祝中國分裂六十週年。

  4. Joel

    "慶祝中國分裂六十週年"

    問題嚟啦麥當勞,"分裂"的話,即係閣下承認台灣都係同屬中國(即使唔係PRC,用當年西德的對德國分裂時期的憲政解讀,東德同西德係同一nation不同state/regime)一部份。

  5. h

    “問題嚟啦麥當勞,"分裂"的話,即係閣下承認台灣都係同屬中國"

    not really.

    think of USSR. think of England and USA

  6. Joel,除了實質秩序問題外,在統獨上我唔重視台灣「法理狀態」的。台灣有無法理獨立,佢都可以獨立。

    更重要是,就算十月一日是分裂日,都唔等於中華民國立法得到台灣主權,這是兩碼子的事,中間的空白我覺得應該留給大家思考。

  7. > 就算十月一日是分裂日,都唔等於中華民國立法得到台灣主權

    中華民國根本不需要靠「立法」得到台灣主權。

    既然無論有冇法理都可以獨立,那就無謂再吹噓所謂「台灣地位未定論」了。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s