九倉有病呀?

消 息 指 九 倉 擬 出 售 電 車 公 司 一 半 權 益 予 法 國 公 司
2009-04-07 HKT 12:23
外 電 引 述 消 息 人 士 報 道 , 九 龍 倉 計 劃 出 售 香 港 電 車 接 近 一 半 權 益 予 法 國 環 保 及 公 用 事 業 服 務 商 Veolia , 雙 方 已 接 近 達 成 協 議 。 Veolia 亦 有 權 購 入 電 車 公 司 餘 下 股 權 。
九 龍 倉 旗 下 的 九 龍 倉 運 輸 下 午 3 時 半 舉 行 記 者 會 , 但 未 有 披 露 具 體 內 容 。

點解小弟咁大反應,因為Veolia就係斯德哥爾摩地鐵的前任管理公司,因為管得太膠,結果被港鐵一腳踢出局,仲要膠到要入稟法院輸波賴地硬,結果被瑞典佬寸爆。而依家在墨爾本搞到地鐵膠到無朋友嘅Connex,大股東亦都係Veolia。

小弟對引入呢類往績欠佳嘅膠公司一啲興趣都無,我寧願你九倉賣電車公司一半權益俾東京都交通廳或者東急公司好過,至少人地經營同類鐵路,例如日本都電荒川線,或者東急世田谷線還算可以。

我真係對香港電車的服務質素同前途感到擔憂⋯⋯

4 則迴響

Filed under 香港政治

4 responses to “九倉有病呀?

  1. TranceLove

    真係當垃圾咁賣比佢…

  2. 九倉賣電車公司,其原因何在?會否Veolia出得起錢,而九倉等錢洗,他的管理膠不膠,不在考慮之列.賣完電車公司後,會否賣天星小輪?

  3. 引用通告: 李育成 : 威立雅公司的野心 « Other People’s Words

  4. SamRED

    你講得好岩
    威立雅真係一間濕九公司
    係2010 7月電車公司會行一個
    新既行車 Time Table
    好處我唔見到
    壞處就一早湧現
    就係會將所有現職車長大調動
    早更變夜更
    夜更變早更
    做開東面筲箕灣線既車長就調過去西面做堅尼地城線
    相反做開西面堅尼地城線既車長就過去東面個筲箕灣線
    ………真係PK!
    唔通真係覺得我地一年 256單交通意外撞得少?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s