英國國籍改革第一關啟動

http://www.commonsleader.gov.uk/output/page2373.asp

根據英國國會通告,英國國籍及入境法改革第一部曲:Borders, Immigration and Citizenship Bill,將於2009年1月14日提交House of Commons首讀,屆時將會有草案全文,香港人會知道會否在這部法案中BN(O)平權,這部法案將會取代現行IA 1971。

改革第二部曲Immigration Simplification Bill,未知何時提上英國國會,但國籍及入境改革立法期間,這是香港人反映意見的時候。

8 則迴響

Filed under 英國與歐洲

8 responses to “英國國籍改革第一關啟動

  1. Oliver

    To: MartinOei

    我覺得係唔係應該係時候向全香港3百多萬英籍人士知道呢件事同埋BNO既地位提升左?

  2. Ivan

    To: Oliver

    香港幾時有3百多萬英籍人士? 只係BN(O) 持有人而已.
    同埋而家都未定案係唔係應該大事宣揚我都有保留.

    (我有bno)

  3. Nathe

    To Ivan,

    BNO 都係英籍. 只是唔係英國公民

  4. Ivan

    To: Nathe,

    但係如果你o係nationality 可唔可以寫英藉 (當然大家有自由寫自己係火星)?

  5. To Nathe & Ivan:

    在"Nationality"欄上可以填寫BNO﹐因為很多國家都知道BNO是屬於英國的其中一個
    國籍。

  6. Adrian Tam

    其實呢個世界好多野都好奇怪,例如你同個美國人講,你Nationality係UK但係你無UK Citizenship,佢即刻當你九唔撘八,但係你話你係香港Permanent Resident,佢又以為你唔係香港Citizen。究竟Nationality、Citizenship、Residence有乜分別?唔同地方都有唔同解釋。

  7. Nathe

    To Ivan,

    In Europe I am asked to put UK as my nationality all the time. HK is not a country and BNO is not issued by China

  8. Oliver

    我已經開始同人講緊呢單野!!!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s