個個對住票站調查的人,都話支持X建聯

今年泛民號召杯葛票站調查,搞到好多做社會科學研究嘅人嗌晒救命,因為四年至有得做一次研究,如果杯葛咗就好阻礙佢地工作。

我都係社會科學學者,但由於X建聯呢班友,成日用唔光明正大嘅手法搞票站調查,實際係用嚟搜集情報,所以泛民選民好難合作。

但由戰術目標嚟講,唔答票站調查一樣無用,因為X建聯班友可以由推算拒答率,知道有幾多泛民選民。所以,一係唔好玩,一係玩大佢,見到票站調查人員,一律答我地支持X建聯,提供完全係流嘅數據玩謝呢班土共為止。

要還社會科學研究人員一個乾淨研究環境,唯一方面係令土共唔敢再玩,佢地班友訓咗落棺材至知收手。

廣告

6 則迴響

Filed under 香港政治

6 responses to “個個對住票站調查的人,都話支持X建聯

  1. 長遠而言,如果要求做票站調查的機構公佈機構背景、負責人姓名及與政黨聯繫,那會不會有助改善問題?

  2. martinoei

    問題出於土共一貫做事手法,如果佢地作風不改,問題很難徹底解決。

  3. 今日信報社評明顯找錯問題所在. 無錯,理論上建制派可以這樣做, 泛民也可以這樣做, 得知選民投票的動向後, 泛民同樣可以進行配票, 大家機會是平等. 問題在於X建聯的民調不是光明正大, 堂堂正正, 而是假借學術之名, 唯蒐集情報為實, 這才令人反感. 為何我要給你情報, 對我有何好處?

    你不仁, 我不義 .

  4. 另一個問題在於,假借學術之名,就連報選舉經費都慳返。

    但事實上這根本是助選手段,開支應該要計落去。
    唔計落去即係呃人、選舉舞弊。

  5. echykr

    Good idea. By refusing to talk to these pollsters, the DAB-scum can still easily tell that we’re pro-democracy supporters. Best to confuse them by declaring that we all voted for DAB. xD

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s