讓子彈飛

近日中國網民爭論一套大片,係姜文嘅《讓子彈飛》,據聞票房勁過《阿凡達》。

小弟喺香港嘅發行商安排下,比香港公映期早睇呢套片,小弟可以咁講,呢套片勁過《阿凡達》係正常,不過呢套片票房勁過《阿凡達》,亦代表咗依家中國政局出現咗𤓓味。小弟建議,留意中國政情嘅人,喺公映果陣買張飛去睇。

呢套片話就係改編自馬識途嘅短篇小說,只不過短篇小說改編成電影,十之八九都同原著係另一回事。而《讓子彈飛》,更明顯係咁樣。為免影響香港觀眾入場興緻,小弟唔打算喺度講劇情出嚟。只不過,有一連串嘅點,小弟建議入場果陣大家留意一下。基本上,依家百度貼吧一堆討論,全都都踩緊界。

1. 導演兼男主角姜文演嘅「麻匪」嘅出身,同對白口氣。麻匪根本不是匪,係意有所指

2. 周潤發、葛優同姜文三條友講數嘅對白(基本上,你參悟到,就明白中國官場仆街到乜程度)

3. 導演姜文對中國現況嘅判斷,對中國民眾質素嘅悲觀

4. 姜文認為中國人應該點打破困局

我可以講,呢套片意識上激過《阿凡達》,呢套片嘅熱烈討論,將會對中國民眾點睇未來有深刻影響。

About these ads

6 則迴響

Filed under 中國政治

6 responses to “讓子彈飛

  1. sam

    《讓子彈飛》勁過《阿凡達》?

    not yet , 《阿凡達》13 billion.

  2. dankei

    世澤指的不是電影的票房,是指電影的內容同意識形態!至於這電影對中國人民的思想有甚麼影響,就真是要放長雙眼睇下了,事實上那子彈已由中共竊國開始飛,飛到現在已數十年,還在飛……

  3. lantern

    Martin did say “姜文嘅《讓子彈飛》,據聞票房勁過《阿凡達》。" on the very first line.

    I don’t believe that either.

  4. lantern

    I think he’s comparing the box office in China alone…. Perhaps.

  5. martinoei 黃世澤

    小弟喺呢篇文指係中國本土票房

  6. sam

    《阿凡達》中國票房 13億 , 《讓子彈飛》現時仍未達 AVATAR 的一半.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s